Program

Bullret Jazzklubb

Vårprogrammet är här!

Under säsongen kommer tre av konserterna hållas på Malmö Live och två på Inkonst. Insläpp sker kl 19:00, konsertstart kl 20:00.

Bullret hälsar dig varmt välkommen!

Förköp går att göra till båda våra konsertställen, klicka på länkarna nedan för att komma vidare:

LISA BJÖRÄNGE QUINTET

 29 januari 2018 / MALMÖ LIVE

 

IMG_2601-Edit_A3_300dpi_sRGB_©Miki.Anagrius

Scen: Kuben – Insläpp kl 19.00 konsertstart kl 20.00 – Entré 50 kr

I september 2017 släppte Lisa Björänge Quintet sitt tredje album Resting Spirit. Deras andra skiva på Hoob Records men deras första skiva med bara originallåtar.

Björänge brukar beskrivas som en av de mest uttrycksfulla av alla de många unga jazzvokalister som kommit fram på senare år. Nya skivan bjuder på egna kompositioner av Sveriges kanske just nu mest homogena jazzband, ett litet paket lekfull musik av bästa märke.

Resan startade i Sveriges förnämsta plantskola för jazzmusiker, Sandviken, och sedermera Gävle jazzgymnasium med några hungriga, dedikerade och respektlösa unga musiker. Den unika skolmiljön med jazz och samspel på egna villkor; högst på schemat 7 dagar i veckan, skapad av bland andra den legendariska pianisten Gösta Rundqvist gav studenterna möjlighet att växa till stora personliga karaktärer. Lisa började jamma med trumslagaren Jon Fält, basisten Pär-Ola Landin och saxofonisten Klas Toresson som alla nu hör till landets flitigast anlitade jazzmusiker. Det blev jamsessions och konserter. Och efterhand turnéer, inspelningar och lovord. År 2013 hoppade göteborgaren och pianisten Fabian Kallerdahl på och rörde om ytterligare i grytan. Vid inspelningen av bandets andra platta, den första på Hoob Records, stämde allting och på några få timmar i legendariska Atlantisstudion i Stockholm hade kvintettens speciella sound och attityd lyckats fastna på band.

Lisas kompositioner handlar lika mycket om att lyfta fram texten och känslan som att skapa ett rum för musikerna att växa i, att hitta lekfullheten och samspelet och att bygga något nytt varje gång låtarna spelas.

Skrivet om Lisa Björänge Quintet:

”Resting Spirit is an excellent group record, and memorable in its collaborative and emotional power”
– Troy Dostert, All About Jazz

 

”Det fina med Lisa Björänge Quintet är att det inte är en sångerska med kompband, utan en jazzgrupp med sångerska. Skillnaden är viktig!… … Att Björänge får plats i det kraftfält som bandet utgör är ett uttryck för hennes egna styrka, som är ärlighet och mod att improvisera….. … Sällan hör man en grupp musiker som är så fria i förhållande till varandra och ändå så tillsammans. ”
– Gunnar Wiklund, Folkbladet.

 

Lisa Björänge – sång

Klas Toresson – saxofon

Fabian Kallerdahl – piano

Pär-Ola Landin – bas

Jon Fält – trummor

 

www.lisabjorange.com

 

 

ELEGI möter Karl-Martin Almqvist & Elias Stemeseder 

26 februari 2018 / MALMÖ LIVE

 

 

Elegi + ES KM (1)

Scen: Kuben – Insläpp kl 19.00 konsertstart kl 20.00 – Entré 50 kr

ELEGI utgörs av bröderna Alfred och Edvin Lorinius, kontrabas och saxofoner. Under flera års tid har de spelat på duo och nu väljer de att utöka formationen genom att i ett unikt projekt bjuda in vännerna Karl-Martin Almqvist och Elias Stemeseder. Musiken är skriven av Alfred och Edvin och visar på en stor spännvidd av kompositoriska uttryck. Nutida jazzmusik med influenser från både gammal och ny jazz, såväl som klassisk musik, världsmusik och populärmusik. I händerna på denna grupp sammanlänkas det hela till en enhet där varje individ ges fritt spelrum att uttrycka sig från hjärtat.

 

Om musikerna
Den svenske giganten på tenorsaxofon Karl-Martin Almqvist, huserar till vardags i Danska Radioorkestern och är utöver denna tjänst ständigt aktiv som frilansare i mindre ensembler. Han har sedan många år tillbaka spelat med gräddan av den svenska jazzeliten och bland hans många meriter kan nämnas samarbeten med Pat Metheny och Dave Liebman.

Elias Stemeseder är den unga österrikiska pianisten med bas i New York, men har under flera år också bott i Berlin. Redan vid 20 års ålder fångades han upp av den amerikanska trumslagaren Jim Black, med vilken han bland annat spelat in tre trioskivor med. Elias är en av de tongivande unga jazzpianisterna i vår tid och har redan spelat i sammanhang med legender som John Zorn, Kurt Rosenwinkel och Joey Baron.

Alfred Lorinius har med sitt kraftfulla och lyriska basspel gjort sig ett namn på den skandinaviska jazzscenen. 2012 mottog han SR P2’s pris Jazzkatten Årets Nykomling och 2016 nominerades han till Jazzkatten med två grupper, i kategorin Årets Grupp. Han har spelat på festivaler som London Jazz Festival, Athens Technopolis Jazz Festival, Tampere Jazzfestival, Copenhagen Jazz Festival, för att nämna några.

Edvin Lorinius examinerades från Malmös Musikhögskola 2016, där han bland andra studerade för just Karl-Martin. Edvin är en tongivande musiker på Malmö och Köpenhamns Jazzscener, där han figurerar i en mängd konstellationer. Utöver sitt jazzutövande ägnar han sig också åt folkmusik och gruppen Kråwkan, som 2014 representerade Sverige i den världsomspännande festivalen Ethno Croatia.

 

Edvin Lorinius – saxofoner
Alfred Lorinius – kontrabas
Karl-Martin Almqvist -saxofoner
Elias Stemeseder – piano

 

 

 

THOMAS BACKMAN 

7 mars 2018 INKONST

 

P1200081

 

Insläpp kl 19.00 konsertstart kl 20.00 – Entré 50 kr

Träblåsaren Thomas Backman har under många år hörts som sideman i alla typer av sammanhang. I grupper som paavo och Klabbes Bank eller med Sarah & Georg Riedel, Maia Hirasawa och Cecilia Persson finns han närvarande med sitt personliga spel och sätter sin prägel på musiken. Thomas blev nominerad till SR:s prestigefyllda pris Jazzkatten som årets nykomling 2013 och blev 2008 mottagare av Sandviken Big Bands jazzpris till en ung jazzmusiker.

2016 satte Thomas tills slut ihop sitt eget band, enkelt kallat ”Thomas Backman”. I bandet har Thomas plockat med sig några av sina favoritmusiker där alla var för sig är tunga namn på den svenska musikscenen. Förutom med sina egna framgångsrika soloprojekt har medlemmarna hörts med namn som Petra Marklund, Ane Brun, Uri Caine, Django Bates, Rikard Wolff & Loney, dear för att nämna några. Tillsammans skapar de ur Thomas kompositioner ett sound med varierande stämningar och spännande instrumenteringar som inte låter som något annat. I Nov 2017 gick bandet in i Studio Dubious i Stockholm och spelade in gruppens debutalbum som släpps i mitten av 2018.

 

Thomas Backman – Träblås

Josefine Lindstrand – Keyboards, sång

Oskar Schönning – Bas, gitarr

Josefin Runsteen – Trummor, violin, sång

 

 

 

TOUCHÉ

9 april 2018 / MALMÖ LIVE/

 En konsert i samarbete med Musik i Syd

 

Touche_2017_01_19_00686_RetouchV02_Main_High

 

Scen: Kuben – Insläpp kl 19.00 konsertstart kl 20.00 – Entré 50 kr

Touché är en prisbelönt vokalgrupp med 12 medlemmar, baserad i Skandinavien. Under ledning av Jesper Holm fängslar gruppen lyssnare världen över med sina unika framföranden av jazz- och storbandsmusik, där den mänskliga rösten får vara enda instrument. Efter att ha existerat i olika former under de senaste 20 åren är gruppens purfärska släpp av albumet ”But Beautiful” deras bud på hur a cappella jazz kan låta 2017.

Touché vill kombinera de ändlösa möjligheterna i vokalmusiken med svänget, kraften och energin av ett storband – och utforska gränserna för vad en grupp med bara 12 röster kan åstadkomma. Inspirerade av legendariska grupper och artister som The Singers Unlimited och Count Basie Orchestra, vill Touché på ett troget sätt förvalta arvet från legenderna, men göra detta med ett fast grepp om sin egen musikaliska och konstnärliga personlighet och integritet.

Touché består mestadels av unga, professionella musiker från Danmark och Sverige. Samarbetsprojekt under de senaste åren inkluderar framträdanden med den danska jazzstjärnan Sinne Eeg, big band- battle med välrenommerade DR Big Band, med mera.

På senare tid har Touché regelbundet turnerat i Skandinavien, Europa och Nordamerika, framträtt i live-TV, i stora konsertsalar såväl som i intima jazzklubbsmiljöer .

 

Karen Beldring – leadsopran

Rikke Knudsen – sopran 1

Linda Bergström – sopran 2

Hanna Söderqvist – sopran 2

Anna Petersson – alt

Ellen Andersson – alt

Niels Bosworth – tenor

Anton Forsberg – tenor

Johannes Rückert Becker – baryton

Oskar Appelgren – baryton

Jasper van Oerle – bas¨

Under ledning av Jesper Holm

 

www.touchejazz.dk

 

 

 

RELEASEKONSERT MED IDKA JAZZ

16 maj 2018 / INKONST

 

Ida Karlsson 14134

Insläpp kl 19.00 konsertstart kl 20.00 – Entré 50 kr

Malmösaxofonisten Ida Karlsson har beskrivits som ”en upptäcktsresande i saxofonens innersta vrår” och hennes solon sägs kunna ”sätta eld i universum”. IDKA JAZZ startades våren 2017 och spelar hennes kompositioner som är förankrade i jazztraditionen så väl som i psalm och gospel. Inspirationskällor är bl a. Dexter Gordon, Lars Gullin och Svenska radiojazzgruppen.

IDKA JAZZ spelar såväl mjuka ballader som flippade frijazzspartier och musikerna utmanar gärna varann och harmoniken. På Bullret håller de releasekonsert för sin första cd ”Onions Core”. De bjuder på låtar från skivan och även en och annan pinfärsk komposition!

 

 

Ida Karlsson – saxofon och klarinett

Martin Jutéus – piano

Zackarias Holmkvist – kontrabas

Pontus Häggblom – trummor

www.myomusica.com